Ajax Cape Town

Ajax Cape Town is in 1999 ontstaan door een fusie tussen Seven Stars en Cape Town Spurs. De AFC Ajax wilde met deze club zijn netwerk uitbreiden om voetbaltalenten te scouten in Zuid-Afrika. Door de jaren heen hebben al een aantal spelers de stap gemaakt van de Zuid-Afrikaanse competitie met Ajax Cape Town naar de eredivisie met Ajax Amsterdam. Bekende spelers zijn Steven Pienaar, Stanton Lewis, Eyong Enoh en Thulani Serero. Voordat er sprake was van de fusieclub had Ajax al Benni McCarthy van Seven Stars gecontracteerd.


ABSA Premiership

AJAX Cape Town speelt in de hoogste Zuid-Afrikaanse voetbalklasse, en staat daar momenteel op de elfde plaats, aan deze competitie doen 16 ploegen mee. Het team van Bidvest Wits staat op dit moment ver bovenaan. De selectie van Ajax Cape Town bestaat bijna geheel uit Zuid-Afrikaanse spelers. Alleen De Finse doelman Anssi Jaakola en de Marokkaanse middenvelder Noah Sadaoui beschikken over een andere nationaliteit. In het verleden hebben ook enkele Nederlanders voor Ajax Cape Town gespeeld zoals Geert Brusselers, Marciano Vink en de doelmannen Sander Westerveld en Hans Vonk die ook de Zuid-Afrikaanse nationaliteit bezat, en daardoor ook jarenlang de doelman van het Zuid-Afrikaanse elftal is geweest.

Nederlandse trainers

Bij de satellietclub van Ajax zijn ook een aantal Nederlandse trainers actief geweest, de eerste trainer van Ajax Cape Town was Leo van Veen, andere Nederlandse trainers waren Henk Bodeweges, Foppe de Haan, Maarten Stekelenburg en Jan Versleijen. Op dit moment is oud Ajax doelman Stanley Menzo de hoofdtrainer van Ajax Cape Town.

Resultaten

Op dit moment staat de ploeg op de elfde plaats in de competitie, het beste resultaat hebben ze bereikt in het seizoen 2010-2011, toen werden ze tweede in de competitie met zestig punten. In 2007 werd de Nedbank Cup gewonnen, dat is de Nationale beker in Nederland te vergelijken met de KNVB Beker (Amstel Cup). In 2015 wonnen ze de MTN 8 dat is een bekertoernooi waar de beste acht teams uit de vorige competitie aan meedoen.