Het Honk

Het Honk

Met de komst van een groter nieuw stadion was er veel vraag naar een plek waar Ajax-supporters om rond wedstrijden af te spreken, om te praten en wat te drinken. De invulling van het terrein rond de Arena bleek reeds gedaan en mede hierdoor is het erg lastig geweest een geschikte locatie te vinden. Met name twee bekende Ajax-supporters blijven zich hard maken voor een onderkomen, zowel bij de gemeente, de politie en het Ajax bestuur. Alle onacceptabele locaties worden van tafel geveegd en uiteindelijk wordt de inspanning beloond en krijgen we de strook grond aan de noordzijde van de trainingsvelden toegewezen. Dit alles ondanks bezwaren van de politie gezien de ligging t.o.v. het treinperron waar de uitsupporters aankomen.

Volgend probleem zijn de bomen die hier staan en enkele jaren daarvoor van het Museumplein zijn overgeplaatst. Na een lange discussie hierover helpen onbekenden een handje door een boom om te zagen en hiermee een signaal af te geven. De bouwgrond is tevens van de gemeente Ouder-Amstel terwijl het nog geen honderd meter verder Amsterdams grondgebied is. In de toekomst zou blijken dat dit met vergunningen en dergelijke nog wel eens problemen op zou leveren. Hoe dan ook, Ajax betaald het home (kosten 1 miljoen) en de Stichting Beheer Supportershome Ajax mag het voor het symbolische bedrag van 1 euro per jaar huren. Het is namelijk lastig om het honk te exploiteren aangezien er maar 1 keer per twee weken inkomsten zijn. De Stichting die in het leven wordt geroepen heeft verder geen winstoogmerk.

Georganiseerde activiteiten

In november 2002 wordt het home officieel geopend. Een gezellige en drukke avond waarbij een groot deel van de selectie aanwezig is. Hierna volgen nog vele mooie (feest)avonden en momenten waarover nog lang na gesproken zal worden. Het herdenkingsfeest voor de overleden Ajax supporter Para Smit wordt hier gehouden, er is een Amsterdamse avond, een darttoernooi, twee geslaagde housefeesten en nog veel meer.

De brand

In de nacht van zondag 30 op maandag 31 januari komt de melding binnen dat het supportershome in brand zou staan. Al snel blijkt het geen grap en wordt dit verhaal vanuit meerdere kanten bevestigd. De brandweer laat enige tijd op zich wachten en ondanks hun inspanningen brandt het hele home af en moet het gesloopt worden. De materiele schade is vervelend maar met name het verlies van vele mooie foto’s, herdenkingsmateriaal en allerlei spullen is heel erg. Deze zullen namelijk nooit meer terug komen. Enkele spullen konden nog gered worden. De oorzaak blijkt al snel brandstichting. Aan de Strandvlietzijde zou een brandende container tegen het home gezet zijn. Over de daders zegt de politie tot op heden in het duister te tasten.

Na veel inspanning door Ajax, de gemeente, SVA, OFA, bestuur en vrijwilligers van het home en politie wordt binnen een week een tijdelijk onderkomen gerealiseerd aan de zuidzijde van de Arena. Tot het einde van het seizoen 2004-2005 zullen we ons biertje in een grote tent moeten drinken. Niet echt ideaal maar met wat aankleding en muziek er bij is het absoluut beter dan niets. Helaas moeten supporters bij trainingen nu weer in de regen en kou staan.

Het ‘nieuwe’ supportershome

Op 23 september opent het nieuwe home op dezelfde locatie zijn deuren. De indeling en aankleding is nagenoeg hetzelfde gebleven. De biertanks zijn weer gevuld, de frituur en muziek staan weer aan en de vele vrijwilligers zijn er weer klaar voor. We nodigen alle Ajacieden, jong en oud, fanatiek of minder fanatiek van harte uit om snel eens binnen te komen. We willen proberen om nog meer uit het home te halen zodat alle doelgroepen aan bod komen en we er optimaal gebruik van kunnen maken. Zo kan je bij trainingen binnen lekker warm zitten met een kopje koffie en een broodje, is er op vrijdagavond de mogelijkheid om met mede Ajacieden onder het genot van een biertje weer even bij te praten en is er op wedstrijddagen weer een ontmoetingsplek.

Bron: Stichting Beheer Supportershome Ajax, Archief, De Ajax Ster, F-side is niet makkelijk