Ajax Foundation

Ajax heeft als bekende voetbalclub altijd een voorbeeldfunctie gehad, en wil dus ook altijd zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen. Ajax doet dat via de Ajax Foundation. Tijdens het 110 jarig bestaan van de Amsterdamse voetbalclub op 18 maart 2010 is ook de Ajax Foundation opgericht. De algemeen directeur van destijds Rik van den Boog ontving toen van Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA een cheque van € 5.000, een geschenk van het ArenA personeel.

Goede doelen

Omdat Ajax zijn maatschappelijke betrokkenheid wil tonen, hebben ze een stichting in het leven geroepen, de “Ajax Foundation”. Onder de foundation zijn alle goede doelen gaan vallen die Ajax als voetbalclub ondersteunt. Door middel van de Foundation is het voor Ajax ook makkelijker om de geldstromen die voor deze doelen binnenkomen op een transparante wijze te verdelen en te verklaren.

Een van de doelstellingen van de Foundation is dat ze de uitstraling van de club Ajax willen benutten om de verbondenheid tussen voetbal en de maatschappelijke verantwoordelijkheden zo goed mogelijk naar buiten te brengen. Ze willen eigenlijk aantonen dat Ajax meer is dan voetbal op top niveau. In februari is oud speler John Heitinga als ambassadeur aan de foundation toegevoegd. Hij gaat zich op verschillende onderdelen van de foundation inzetten. De foundation steunt niet alleen de eigen projecten, maar is ook actief bij veilingen en loterijen voor allerlei goede doelen die uiteraard wel binnen de kaders van de foundation moeten vallen.

Naast dat Ajax zelf een financiële bijdrage levert, wordt de foundation ook gesteund door particulieren die de foundation een warm hart toedragen, en door veel bedrijven die ook graag hun bijdragen willen leveren. Ajax directeur en oud topkeeper Edwin van der Sar is de voorzitter van de foundation, dat geeft wel aan hoe belangrijk Ajax haar maatschappelijke betrokkenheid vindt.

John Heitinga: Een glimlach van een kind heeft zoveel betekenis, als ik daaraan kan bijdragen dan doe ik dat ontzettend graag.