Lucky Ajax

In 1993 is Lucky Ajax opgericht door Dick Schoenaker samen met Sjaak Swart, Werner Schaaphok, Jan Mulder en Piet Keizer. Lucky Ajax is een vereniging die bestaat uit een select gezelschap van oud-spelers die allemaal meer dan honderd wedstrijden voor Ajax gespeeld hebben. Het bestuur bestaat uit Theo van Duivenbode als voorzitter, Werner Schaaphok is de penningmeester en de bestuursleden Ronald de boer, Sjaak Swart en Dick Schoenaker complementeren het bestuur.

Leden voetbal club Ajax

De naam Luck Ajax stamt al uit de zestig zeventiger jaren, in die tijd won de Amsterdamse club nog wel eens in de slotfase de wedstrijd. De leden van Lucky Ajax moeten dus minstens honderd wedstrijden voor Ajax gespeeld hebben, dit om de exclusiviteit te waarborgen en de spelers moeten ook wel iets gepresteerd hebben om zich een echte Ajacied te noemen. De leden van Lucky Ajax komen regelmatig bij elkaar, er is een jaarlijkse golf dag, en rondom de verjaardag van Ajax op 18 maart komen ze bij elkaar om dit te vieren. De groep ziet zichzelf een beetje als de cultuurbewaarders van de club.

Lucky Ajax speelt per jaar nog altijd zo’n vijftien wedstrijden, de richtlijnen voor het elftal van Lucky Ajax zijn niet zo streng dan die van de vereniging, in het elftal doen wel eens spelers mee die geen honderd wedstrijden bij Ajax hebben gevoetbald. Sjaak regelt nog altijd de wedstrijden, en doet zelf ook nog regelmatig mee. Verder zien we veel oud eerste elftal spelers die bij Ajax, maar later ook veel in het buitenland hebben gevoetbald. Zo zien we vaak spelers als Ronald Koeman, John van ’t Schip, Bryan Roy, Stanley Menzo en de gebroeders de Boer op het veld. Vaak wordt er dan tegen amateur elftallen gespeeld die een jubileum te vieren hebben of worden ze uitgenodigd om voor een goed doel te voetballen.

Oud Ajacied en acteur Hans Boskamp zei het ooit:

“ Een echte Ajacied, dat ben je niet voor even, een echte Ajacied, dat ben je heel je leven….”.